Verantwoord vissen
Om in onze wateren te mogen vissen ben je natuurlijk in het bezit van een vergunning van HSV Ons Genoegen en heb je de Vispas altijd bij. Maar naast de benodige papieren om te mogen vissen willen we jullie vragen om na te denken over visveiligheid. De vis die gevangen wordt willen we graag zo ongeschonden als mogelijk is teruggezet zien worden. Hieronder vind je enkele tips om dat goed en visvriendelijk te doen.
Roofvis
Goed roofvissen begint met goed materiaal. Daar kunnen ze je in de beter gespecialiseerde hengelsportzaken wel aan helpen. Toch ben je er nog niet met een hengel, molen met een goede lijn, wat kunstaas en een schepnet.
Binnen onze vereniging en de gehele Beheerseenheid Bommelerwaard is sinds 2021 het principe Catch and Release ingevoerd. We zetten onze vissen dus allemaal netjes weer terug en dus zeker ook onze roofvissen want die hebben een belangrijke functie in het water als het gaat om het gezond houden van de visstand.
Voor baarzen, roofbleien en snoekbaarzen zijn er goede rubbernetten die de vis niet beschadigen. Je kunstaas blijft wel in de rubberen mazen hangen maar komt nooit vast te zitten zoals bij geknoopte of gevlochten netten. Voor snoeken moet je kijken naar een ruim net want je kan zomaar die hele grote metersnoek vangen in onze wateren.
Beter is het om de kieuw greep te leren. In het filmpje hieronder zie je Ed Stoop die het even voordoet!
Natuurlijk heb je ook gereedschap nodig om de vis te onthaken. Dat begint met een lange punttang. Een gewone punttang van de doe-het-zelfzaak kan maar voor een echte grote snoek is een speciale onthaaktang voor de hengelsport noodzakelijk. Vraag daar dus naar bij je hengelsportzaak.
Naast die punttang is ook een kniptang een must. Komt het voor dat een haak lastig vast zit in de bek van de vis dan kan je beter een haakpunt afknippen. Die haak is vervangbaar maar een goeie vis niet. Duurt het te lang, knip dan gewoon. De beste zijn van Knipex en kan je in een gereedschapwinkel kopen maar ook de betere hengelsportzaken hebben goede tangen van onderandere, Fox, BFT en Rozemeijer. Het is een aankoop waar je vele jaren plezier van hebt. De roofvissen zullen je er dankbaar voor zijn. Vergeet niet af en toe een druppeltje olie op je tang te doen!
Voor een goede uitleg over het gebruik van het juiste onthaakgereedschap heeft Sportvisserij Nederland een filmpje gemaakt met de mannen van team Rozemeijer.
Roofvissen kan je dus met de hand pakken of met een goed landingsnet. Voorkom dat je de vissen neer gaat leggen op een droge ondergrond en vermijd contact met je kleren. Hierdoor beschadig je de slijmlaag die voor de vissen een eerste bescherming is tegen ziekten en infecties.
Wees met roofvissen voorzichtig als het water echt warm is. Er is dan minder zuurstof in het water en de vissen hebben meer moeite om te herstellen. Vis bij voorkeur niet meer op snoek als het water warmer is dan 20 graden. Baars, snoekbaars en roofblei hebben daar minder last van maar wees voorzichtig
Karpervissen
Een net om karpers te landen kan maar beter flink groot zijn. Karpers worden steeds groter en ook bij ons in de regio worden steeds vaker karpers gevangen van meer dan 40 pond. Naast dus een sterke uitrusting moet je ook een heel deftig karpernet meenemen. De schepnet armen van meer dan een meter is echt geen overbodige luxe. Til de vis na de vangst aan de armen van het net op en leg hem op je natte onthaakmat zonder de grond te raken.
Voor de visserij op karper zijn er tegenwoordig hele makkelijke onthaakmatten te koop. Door een gevangen karper (of andere vis) op deze mat te leggen kan je met een nette onbeschadigde vis op de foto. Leg de vissen nooit in het zand of op de kale grond. Daardoor beschadig je de slijmlaag. Hou de vis steeds boven de mat vast als je een foto wil nemen. Ga niet met de vissen in de hand lopen maar “vervoer” ze op de mat. Als een grote vis een keer spartelt en uit je handen valt kan hij zich ernstig beschadigen. Voorkomen is beter dan genezen. Grote vissen zijn kostbaar en kunnen voor veel nageslacht zorgen. Ze kunnen ook heel oud worden dus laten we er zuinig op zijn.
Voor het gebruik van bewaarzakken om de vis op de foto te kunnen zetten is het onderstaande filmpje erg nuttig:
Witvissen
Veel witvissers maken gebruik van een leefnet. Als dat verantwoord gebeurd is er niks mis mee. Hoe je dat doet vind je op onderstaande link
Nog te vaak zien we mensen vissen beetpakken met een natte (of droge) doek. Doe dit alsjeblieft niet. Als je een vis gevangen hebt komen je handen onder het slijm, dat is onvermijdelijk. Dat slijm kan je verwijderen met een doek. Door de vissen met een doek beet te pakken verwijder je ook het slijm van de vissenhuid en lopen ze een groot risico om infecties op te lopen. Gebruik dus een doekje NA het terugzetten om je handen schoon te maken.